בית הוא לא רק קירות. הוא התפאורה של חיינו. כדי שהבית יהיה Home ולא רק House, הנה כל הדרכים להפוך אותו למשפחתי יותר
סידור החדרים ישפיע על המשפחתיות

בחירת מיקום החדרים, פינות המשחק ופינות הטלוויזיה בבית ישפיעו על אורח החיים של המתגוררים בו. זה הרבה מעבר לבחירת קירות ורהיטים. אם חדר המשחקים יהיה קרוב לחלל המרכזי, שבו עיקר הפעילות של רוב בני הבית, הוא יגביר את השהות של כולם זה לצד זה. הדבר יגרום לילדים לצאת יותר מהחדר ולשהות יחד.

אם הילדים כמעט באותו טווח הגילאים עדיף שכל המשחקים, פינת הלימוד, המחשב והטלוויזיה יהיו בחלל אחד – כך הם יפתחו את הכישורים החברתיים שלהם, תחילה עם בני-המשפחה ובעתיד עם הסביבה החברתית. הבית הוא המקום שבו מתבצע תהליך החברות הראשוני, וככזה כדאי שהוא יעניק לילדים כלים שיעזרו להם להתמודד כשיגדלו. זה טוב שהם מדי פעם מנהלים משא ומתן על השלט של הטלוויזיה.

בית חם, לא רק בחורף

לטקסטיל יש השפעה מרובה על תחושת החמימות הביתית. 'הלבשת הבית' היא תחום שהולך ומתפתח, ומאפשר לנו בעלות נמוכה יחסית לשנות את עיצוב הבית מדי פעם.

כריות וריפודים: הדבר שהכי קל למלא בו את הסלון הוא כריות. אני באופן אישי מאוד אוהבת כמות גדולה של כריות, משום שהן נותנות אווירה מחבקת. כשהילדים קטנים זה משחק עבורם לזרוק את הכריות אחד על השני, וכשהם צופים בטלוויזיה הם מתכרבלים איתן. גם למרקם הכריות ולריפודי הספות יש חשיבות. ישנם הבדלים בין צמר, פרווה, וקטיפה מבחינת המגע.

שטיחים: אני ממליצה על שטיחים שעירים ורכים, ולא על שטיחי קש. צריך לחשוב לא רק על עיצוב אלא גם על המגע. אם סיבי השטיח קשים ומגרדים, הילדים פשוט לא ישבו עליו. אם הוא רך ונעים, אוטומטית הם נשכבים עליו. אני אישית מאוד אוהבת שטיחי שאגי, למרות התחזוקה שהם מצריכים.

וילונות: גם בבתים המעוצבים בסגנון מודרני, לא כדאי לוותר על וילונות. אפשר להסתפק בבדים רכים, שקופים ואווריריים, אם לא רוצים שהם יהיו דומיננטיים מדי בחלל, אך בעיני וילון הוא הכרחי לבית. החריג הוא במצב שבו משקיעים בחלונות בלגיים (עם פרופיל ברזל או אלומיניום), משום ששם השקיעו בעיצוב ייחודי לצורך שילוב החוץ עם הפנים.

כיסויי מיטה: מצעי סאטן אמנם מבריקים ומלכותיים יותר, אך כשמדובר בחדרי ילדים, הם מעניקים תחושה מעט קרירה. לעומתם מצעי כותנה ופלנל, בעלי מרקם חמים יותר. כדאי שיהיה גם סל מצעים בקרבת המיטה, כדי שיהיה היכן לאחסן את כריות הנוי והצעצועים בשעות הלילה.

קיר משפחה שמתעד את החוויות והרגעים המשפחתיים

כדאי להקדיש את אחד מקירות הבית למשפחה. בקיר זה כדאי לתלות תמונות שמתעדות חוויות משפחתיות ולא תמונות שבהן עומדים מסודרים בשורה. למשל, רגעי השתוללות של הילדים, תמונות מטיולים ומאירועים משמחים. בכל פעם שעוברים לידו, נזכרים בחוויות. לא מומלץ למקם את הקיר הזה ליד קיר הטלוויזיה בסלון או במטבח, אלא במעלה המדרגות או בפרוזדור שבין חדרי השינה, כדי שהקיר יהיה במרכז החיים שלנו, אך לא בחלל הציבורי. ממילא פעמים רבות החלל הזה מבוזבז, וזו דרך טובה לנצל אותו.

בלי מעמדות: שולחן אוכל עגול

בחירה בשולחן אוכל עגול בפינת האוכל, תאפשר לכל בני-הבית להיות בקשר עין במהלך הארוחה.  לעומת זאת, בשולחן מלבני אין קשר עין בין אלו שיושבים זה לצד זה ויש נטייה למקומות קבועים, שלהרגשתי מייצרים מעמדות בבית. כשהשולחן עגול, כולם בגובה העיניים וזה הרבה יותר מגבש בעיני. אם יש במטבח אפשרות להוסיף אי, זה לרוב תהיה נקודת מפגש במהלך בישול, אשר בה אוכלים את הארוחות ה"קלילות" יותר. בעיני זה לא במקום פינת אוכל, שהיא הכרחית בייחוד בימינו שכל אחד בורח למכשירים האלקטרוניים. אם לא נייצר פינה שמיועדת לגיבוש משפחתי, יהיה קשה יותר לאחד את כולם לארוחה משותפת, שבה כל אחד משתף מה עבר עליו באותו יום.

תאורה: כלי אפקטיבי ליצירת אווירה בבית

כיום לא מסתפקים רק בתאורה מרכזית שיורדת ממרכז תקרת החדר. באמצעות שימוש בנורות קיר, ספוטים וגוף תאורה עומד, ניתן לשנות את מצבי התאורה בהתאם לאופי השימוש בחדר. מומלץ להקפיד על תרחישי תאורה נפרדים, שיאפשרו גם חיסכון בחשמל וגם אפשרות לבחירת הפעלה שונה של גופי התאורה בהתאם לצורך. נורות הלוגן ונורות ליבון, יעניקו תחושה חמימה ומשפחתית יותר, מאשר נורות לד לבנות או פלורסנט. רק במקומות שבהם יש צורך בתאורת עבודה ניתן לשים תאורה בגוון ביניים, שמדמה אור יום (במטבח, באמבטיה ובפינות העבודה).

גינה בבית: צמחייה ופרחים טריים

צמחיה ופרחים טבעיים הם דרך טובה להכניס את הטבע הבייתה. בין אם באמצעות חלונות המשקיפים אל גינה או על עצים ובין אם באמצעות הכנסת עציצים ופרחים לחללים הציבוריים בבית. בבתים פרטיים, מומלץ לשלב פטיו, אשר בהחלט יוסיף לאווירה הכללית, ויכניס את הטבע הביתה.